Fürgeség, bátorság és meleg tekintet: ez csak egy border collie lehet!

Ennél pontosabb bevezetővel nem is indulhatott volna a https://www.kutyakajas.hu/ blogcikke!
Egy rövidebb szösszenettel jövünk most, de a bővebb cikket belinkeljük természetesen nektek.
Általánosságban elmondható, hogy a border collie kutyákat munkára teremtették. Figyelemre méltó intelligenciájával kivívta magának a világ legokosabb kutyafajta címet. Simán előfordulhat, hogy a gyerekzsúron terelgeti a gyerekeket! Ezen egyáltalán ne lepődjön majd meg a gazdi.
Nagyon érzékeny, felesleges túl kemény kézzel bánni vele. Erős megfelelési vágy van benne gazdája iránt, de fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a szigor és a jutalmazás között. Ha ezt nem tesszük meg, akkor ez a selymes bundájú túl intelligens eb ki fogja használni a helyzetet és a gazdája fejére is nőhet.

Ha elhanyagolják, és nem kapja meg a fizikai és mentális lefárasztást, akkor függetlenedik és figyelemfelhívásként bosszantó dolgokba kezd. Ilyenek például az ásás, ugatás, tárgyak rágcsálása vagy pedig terelő ösztönére hagyatkozva autók vagy egyebek kergetése, emberek csipkedése.

Ezt a kutyafajtát jó szívvel ajánlja a https://www.kutyakajas.hu/ azoknak a gazdiknak, akik közösen szeretnének sportolni energikus kedvencükkel. Néhány példa erre a flyball, engedelmességi gyakorlatok, dog dancing, agility, cani cross, vagy akár versenyszerű terelés.

Mindenképp rendszeres ápolást igényelnek a többrétegű szőrzet miatt, hogy megfelelő kondícióban legyen a házikedvenc!

Hetente egyszer ajánlott átfésülni őket, fokozottan ügyelve a fültő, hónalj és a comb belső felületére, mert itt a séták és a hám miatt szokott a legjobban összecsomósodni a bunda!

Fontos azonban, hogy már kicsi korától kezdve lehetőleg a pénztárcához mérve a magasabb hús és alacsony gabonatartalmú száraz kutyatáp választása mellett döntsünk. Ezzel számos egészségügyi problémát elkerülhetünk a későbbiekben. Az sem hátrány, hogy a jobb minőségű kutyatápból kevesebbet kell adnunk. A Kutyakajás.hu jó szívvel ajánlja a Carnilove lazacos tápját! Csirke, gabona és burgonya mentes táp, így a legérzékenyebb pocaknak sem lesz vele gondja!

A leggyakrabban előforduló betegségek a border collie-nál:

-csípőízületi diszplázia, progresszív Retina Atrófia, epilepszia, collie szembetegség, különféle allergiák, ízületi porcleválás.

És egy kis érdekesség a végére:

John Pilley amerikai pszichológus border collie kutyája, Chaser ismerte a világon a legtöbb szót az állatok között. Ez az intelligens collie 1022 szót (főneveket, határozószókat, igéket) ismert. Ez nem semmi mi?

A teljes bejegyzéshez https://www.kutyakajas.hu/border-collie-kutya-fajta kattints! Amellett, hogy az oldalon további hasznos tartalmat is találsz, a havi pocakbavalót, és minden mást is beszerezhetsz kutyád számára.

Sajnos minden remek tulajdonsága ellenére, nálunk a Lelencnél is nagyon sok border collie landolt menhelyről, utcáról, gazditól. Számítunk rátok, és támogatásotokra az adó 1% időszakában is!

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Megosztom, hogy segítsek!