Felelős állattartás

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

Mielőtt állatot fogadsz örökbe ülj le, és gondold át miért is szeretnéd?
Van rá időd? Van rá pénzed? Mit vársz el leendő kedvencedtől, mit tudsz neki nyújtani, milyen állat lenne megfelelő?

 

KUTYAVILÁG – A menhelyi kutyák lélektana
(Vas Juli írása)

 

A FELELŐS ÁLLATTARTÁS 7 ARANYSZABÁLYA

 

MIKROCHIP
A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, amelyet az állat bőre alá teljesen fájdalommentesen ültetnek be. A chip egy 15 számjegyű kódot tartalmaz, amelyet egy adatbázisban rögzítenek az állat és a gazdi adataival, így válik az állat azonosíthatóvá.

Külföldi utazáshoz már kötelező az állatok mikrochippel történő egyedi megjelölése, egyes önkormányzatok is elrendelték a területükön élő kutyák chipezését, de általában még nem kötelező. 2010. július 1-jétől azok a kutyák, akik gazdát váltanak, már csak chippel költözhetnek új családba, 2013. január 1-jétől pedig kötelező a chip! Ha felelős gazdi szeretnél lenni, akkor chipeztesd be a kutyád, hogy ha elveszne, akkor haza tudják juttatni a megtalálók.

IVARTALANÍTÁS
Ma Magyarországon ezerszám vannak gyepmesteri telepen, menhelyen gazdára váró kutyák és macskák, ne szaporítsd a számukat!

Nincs szükség egyetlen most megszülető kiskutyára, kismacskára sem, és ez még nagyon sokáig így is lesz, ha a gazdik nem ivartalanítják a kedvenceiket.
Tévhit, hogy a kutyáknak egyszer elleniük kell, hogy a szuka kutya nem csavarog el, hogy minden kölyöknek találsz megfelelő gazdát… A szukád is világgá mehet tüzeléskor, a kanok szétszedik a kerítésed, a kölyköket meg egy vagyonba kerül felnevelni, beoltatni, és az érvényes szabályok szerint mikrochippel megjelölve gazdához adni.
Tévhit, hogy a kan kutyákat nem kell ivartalanítani. Egyetlen kan kutya évente sok száz felesleges kölyök megszületésében lehet társtettes.
Az ivartalanítás nem csak nyugodtabbá, kezelhetőbbé,otthon tarthatóbbá teszi az állataidat, de több betegség megelőzésében is segíthet. Az ivartalanítással nem kell megvárni az állat felnőtté válását, 6-8 hónapos korban már elvégezhető a műtét. Ebben a korban még sokkal gyorsabban gyógyulnak, mintha 7-8 évesen egy kialakult daganat miatt kellene a műtétet elvégezni, ráadásul nem alakulnak ki olyan rossz szokások, mint a szökés, a jelölgetés, dominancia más kutyákkal szemben. Csak nyerhetsz azzal, ha időben elvégezteted a műtétet.

ÁPOLÁS
Egy ápolt, rendszeresen karbantartott kutya nemcsak kellemesebb lakótárs, de az állat is sokkal jobbam érzi magát tisztán, jólfésülten.

A szőre rendszeres ápolásától nem csak szebb lesz, de megelőzhetőek a bőr egyes betegségei, vagy fésülködés közben korai szakaszban felismerheted a kezdődő problémákat.
Az egészséges, fogkőmentes fogazat nem csak nem okoz elviselhetetlen szájszagot, de enélkül az állat emésztése is tönkremegy idővel, és a gyulladt fogíny fájdalmas is.
Évente kötelező az ebet veszettség ellen oltani, de ne spórold el a fertőző betegség elleni kombinált védőoltást sem! Olcsóbb, mintha beteg lesz… Az oltás alkalmával ellenőriztesd a szemét, tüdejét, fogait, füleit, bűzmirigyét, mozgását is. A féreghajtó évente egyszer kötelező, de negyedévente ajánlott, különösen ha más állatok vagy kisgyerek is van a családban.
Bolháktól, kullancsoktól, szúnyogoktól és az ezek által terjesztett betegségektől a havonta használandó, bőrre felvihető cseppek segítségével védheted meg kedvenced.
Ha állatod levert, lázas, hány, hasmenéses, szédeleg, vagy bármilyen tőle szokatlan viselkedést produkál, akkor vidd orvoshoz, ne találgass, mert kifuthatsz az időből!

TÁPLÁLÁS
A legfontosabb, hogy mindig a korának, méretének, egészségi állapotának megfelelő táppal etesd a kutyádat. Vedd figyelembe azt is, hogy mennyit mozog, hisz egy aktív kutyának több táplálékra van szüksége, mint egy fotelban ücsörgőnek. Ha főtt ételt kap, akkor kellő mennyiségben tartalmazzon húst, zöldséget, rostot.

Kölyök, és idős kutyák a napi adagjukat több részletben elosztva kapják meg. Csontra is szükségük van, de csak olyat adj, ami nem okoz fulladást, elzáródást vagy sérülést a szervezetében.
Etetés után mindenképp tartsatok csendes pihenőt, hogy elkerüljétek a hányást, gyomorcsavarodást.
Ételt ne hagyj a kutya előtt egész napra, de friss víz mindig legyen előtte.

AZ ÁLLAT HELYE
A kertben tartott kutyának a méretének megfelelő, hőszigetelt kutyaháza legyen, amiben kényelmesen elfér, de télen be tudja fűteni magának. A kutyaház száraz, árnyékos, szélvédett és lehetőleg fedett helyen legyen, ahonnan rálát nem csak az utcára, de a bejáratra is. Nem haszontalan, ha a kutya háza kennelben van, akkor se, ha a kennel ajtaját szinte sosem kell rácsukni, így ha szükséges, akkor a kutya szeparálása csak egy mozdulat.

A lakásban tartott kutyának is szüksége van egy saját kuckóra, ahol nyugodtan tud pihenni, ahova elvonulhat, ha nyűgös, fáradt. A kutya helye mindig legyen száraz és tiszta! A kutyaházat télire szalmával érdemes bélelni, a bejáratot pedig függönnyel fedni.

FOGLALKOZÁS
A kutya érző, gondolkodó lény, igényli a foglalkozást, és meg is hálálja azt.

Minden kutyának fontos a korának, méretének, alkatának megfelelő mennyiségű mozgás, ami lehet séta, labdázás, futás,… Ha nem mozgatod le, akkor feszült, szófogadatlan lesz.
A napi egy simogatás nem elég egyetlen kutyának sem. Akár házi kedvenc, akár házőrző, csak akkor lesz kiegyensúlyozott, hűséges, ha érzi a szeretetet, megbecsülést.
Ha „csak” kerti kutyát tartasz, akkor is érdemes megtanítani pórázon közlekedni, utazni. A rendszeres séta, a lakókörnyezetének megismerése feltétlenül szükséges, egyrészt szüksége van élményekre – hiszen a kutya értelmes, feladatcentrikus, társas lény, akit nem elégít ki, ha egy kertből kerítés mögül nézelődik naphosszat, másrészt, ha bármilyen okból elveszne az eb, helyismeret nélkül nincs esélye hazajutni, ráadásul ha a gazdival sétálhat, akkor nem teszi ezt meg a gazdi nélkül. Fontos, hogy a kutya megtanulja hogyan kell viselkedni más kutyák társaságában.
A lakásban tartott kutyák sétáltatásánál legyen napirend. Minden sétánál legyen alkalma nyugodtan elvégezni a dolgát, és csak utána menjetek játszani.
A következetes neveléssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és a kutyánkat. Meg kell tanítani, mit szabad, és mit nem, és ezt minden körülmények közt következetesen számon kell kérni. Egy ugatós, pórázon húzós, más kutyákkal kötekedő ebbel nem jó együtt élni, de tehetsz ellene, ha elviszed iskolába.
Fontos, hogy a kutyát megfelelő ingerek érjék, ne tartsd ingerszegény környezetben. Egy teljesen zárt kert, vagy a rövid, élményszegény séták, 20 óra egyedüllét a kutyát bizonytalanná teszik.
Ha az ebnek vannak játékai, és megtanult velük játszani, akkor nem a cipődet fogja szétcincálni. Ne vegyél lenyelhető, szétszedhető játékokat!

 

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Megosztom, hogy segítsek!