A Lelencről

Tudtuk, hogy működik egy telep Budapesten, ahová a kóborló vagy megunt kutyák kerülnek. Ha a környezetünkben valahova kutya kellett, akkor először ott néztünk körül, és többnyire sikerrel jártunk, mert onnan senki sem tudott kutya nélkül eljönni. Azt viszont álmainkban sem gondoltuk volna, hogy évente 5000 kutya kerül be, és háromezret el kell altatni…
Egy internetes fórumon kicsiben elindult egy kezdeményezés az Illatos út megismertetésére, a kutyák megmentésére. Ismeretlen emberek fogtak össze egy-egy kutya érdekében, „összedobták” az orvosi költségre, panzióra a pénzt, és segítettek egymásnak a gazdikeresésben.
Sok évnyi állatmentés, különböző ideiglenes helyeken való létezésünk után megvalósult az álmunk: 2011 őszén Őrbottyán és Vácrátót között egy álomszép, 11 hektáros Tanya használatára köthettünk szerződést. A fő tevékenységünk változatlanul a gazdátlanná vált ebeken való segítség, az ő fizikai-lelki rehabilitációjuk, majd gazdához adásuk.

A Tanyán élő, gazdátlan, gazdára váró ebek mindannyian kidobott, sintértelepre kerül jószágok, őket az altató injekció elől mentettük. Számukra gazdát keresünk, de míg megleljük, addig is el kell őket látnunk – úgy, hogy a felelős állattartás példáját is mutathassuk. Minden kutyát gyógyíttatunk, majd amint lehetséges, ivartalaníttatjuk is és kizárólag ivartalanítva, oltva, és chipezve adunk örökbe.

A LelencTanya immár közösségi hely is, gyermekek és szüleik látogatnak hozzánk, megismerkedhetnek az állattartás ideális módjával, lemehetnek a patakhoz, elsétálhatnak egy gyönyörű tóhoz – egyszerűen csak jól érezhetik magukat.

2011 szeptemberében vettük birtokba a Tanyát több nagyobb rendezvényünk is volt, számos kedves, segíteni akaró ember munkálkodott az építésben és sokgyermekes családok látogattak el hozzánk, hogy kikapcsolódjanak.

Szeretnénk a jövőben rendszeresen vendégül látni hátrányos helyzetű – fogyatékkal élő, szegénységben élő – embereket, számukra élményteli, vidám perceket szerezni, azt szeretnénk, ha hátrányos helyzetük miatti gyakorta szomorú, gondokkal teli hétköznapokból kiszakadva, önfeledten élvezhetnék az állatok és a Lelenc tagságának kedvességét, barátságosságát, szeretetét.

Fajtamentés
Egyesületünk a kezdetektől fogva végzi angol pásztorok – skót juhász, bearded collie, border collie, bobtail, és néhány ritka angol fajta – mentését.
Később mintegy hiánypótlásként felvállaltuk a belga juhászkutyák és a szetterek, bernáthegyik mentését is.

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Megosztom, hogy segítsek!