2009.12.28 – ITT A SZILVESZTER, ÉS EZZEL A PETÁRDA SZEZON…

Évek óta kampányolunk szilveszter előtt, hogy minél kevesebb kutya menjen világgá a petárdázás miatt.
Tavaly szilveszterkor negyed annyi kutya nem veszett el, mint 5-6 évvel ezelőtt, sok kóbor ebet civilek vettek pártfogásukba míg megtalálták a gazdáját, tehát a munka eredményes volt! A tanácsokat, tudnivalókat elolvashatod a 2008 évi híreknél.
Idén is segíthetsz, ha azoknak akikhez interneten nem jut el az információ néhány plakátot kiragasztasz közértek, lottózók, posták, és italboltok elé, ahol még az ünnepek alatt is van forgalom.

Mivel a gazdik többsége már megtanult vigyázni a kutyájára, azért idén a petárdázókat is megcélozzuk. A „szokásos” tájékoztató plakát mellett közzétesszük azt is, ami dühből, elkeseredettségből, poénból született, de talán ez is eléri a célját. A plakátokat letöltheted eredeti méretben, ha a képére kattintasz.

2009.12.14 – 5 ÉVESEK LETTÜNK!

Kedves Barátaink, Támogatóink!

A Lelenc Kutyamentő Egyesület december 8-án ünnepelte bejegyzésének 5. évfordulóját. Az 5 hivatalos év és az azt megelőző évben baráti társaságként folytatott munka során 987 kutya került a gondozásunkba. 838 kutyát sikerült testileg, lelkileg meggyógyítva gazdához juttatnunk, most is 46 kutyáról gondoskodunk. Sok védencünket kellett elsiratnunk, nem mindig sikerült megmentenünk a betegeket, súlyosan sérülteket. A támogatók hozzájárulásának köszönhetően Budapest legjobb kórházaiban tudjuk kezeltetni a hozzánk kerülő kutyákat, akiknek a többsége súlyos sérülésekkel került az Illatos útra, vagy szerencsés esetben a Telepet kihagyva az utcáról egyenesen a kórházba.

6 éve kezdtük el a www.illatosut.hu weboldalt, amivel jelentősen hozzájárultunk ahhoz, hogy a budapesti ebrendészeti telepen gyökeresen megváltozzanak a körülmények. 6 éve a kutyák többsége még meghalt a telepen, de a nyilvánosságnak köszönhetően a számok megfordultak, ezres nagyságrenddel nőtt a gazdához került kutyák száma. A Telep nyitott működése vonzotta a támogatókat, és az önkormányzat is letette a részét az asztalra, így a kutyák oltva, chipezve kerülnek gazdához, és jelentősen javult az orvosi rendelő műszerezettsége is. A Telep működésén sokat javítani már nem tudunk, csak reméljük azt, hogy egyszer elérjük, rugalmasabb, a lakosság igényeit jobban kiszolgáló rendszer kerüljön bevezetésre. Addig is végezzük a heti két frissítést, mentjük a sérült, beteg, csúnyácska ebeket, és vészhelyzetek idején próbáljuk kiszervezni a weblap és más szervezetek segítségével a kutyákat.

Idén a születésnapunkat csendesen, munkával ünnepeltük, hisz hetek óta teltház van az Illatos úton, így minden erőnket lekötötte a segítség megszervezése, a weblap gyakoribb frissítése, és közben a saját kutyáink, egyéb vállalt feladataink ellátása. A kutyák azért ezt nem fogják megérezni, karácsonykor nekik is lesz ünnep, finom falatok, több simogatás, és reméljük sokan közülük az ünnepet már családban tölthetik. Támogatóinknak, barátainknak, az örökbefogadott kutyáinknak és gazdáiknak, az akkor gondozásunkban lévő ebeknek és önkénteseinknek majd tavasszal szeretnénk egy, a tavalyihoz hasonló kellemes pikniket szervezni.
Kérjük, ha tehetitek, gondoljatok a Lelences kutyákra az ünnepek kapcsán. Bár ők szerencsére nem tudják, de a sorsuk a támogatók kezében van, az adományokon múlik hány kutya életének megmentését tudjuk felvállalni.
Ajándékotokat a Lelenc Kutyamentő Egyesület 10300002 – 20228260 – 00003285 számlájára várjuk.

Köszönettel vennénk ezen kivül az ebek alá pokrócokat, meleg holmit, a fázósokra kinőtt, megunt pulóvereket, az új kutyáknak nyakörveket, a sétáltatáshoz pórázokat. Küld tovább levelünket barátaidnak, ismerőseidnek, ezzel is segíthetsz hogy több kutya kerüljön gazdához, több adomány gyűljön össze az ebek ellátására.

Az adóigazoláson túl hálás kutyaszemekkel köszönhetjük meg a hozzájárulásotokat. Ha szeretnétek személyesen találkozni velük, kérjük fórumunkon, az info@lelenc.hu cimen, vagy a 30/500-0209 számon egyeztessetek helyet, időpontot. A kutyák sohasem panaszkodnak, ha soron kivüli séta, simogatás jut nekik.

Kellemes ünnepeket kivánunk!

2009.12.10 – TELTHÁZ VAN AZ ILLATOS ÚTON!

Teltház van az Illatos úton! Volt már ilyen, de most hetek óta – az állatvédő szervezetek minden erőfeszítése ellenére – folyamatosan teltház van. A Telep feladata Budapest közterületeiről begyűjteni a kóbor kutyákat, és átvenni a lakosság megunt kutyáit. 94 férőhelyen kellene megoldani az ebek elhelyezését, ha nincs szabad kennel, akkor a régen bent lévő kutyák altatásával kell helyet teremteni.

Először a betegek, viselkedés zavaros kutyák halnak meg, utána az öregek, aztán a félősek, csúnyák, akik semmit nem vétettek, jó kutyák, szeretnék, szolgálnák a gazdájukat, ha lenne rá egy esélyük.

Nem szeretnénk senkit arra buzdítani, hogy felelőtlenül rohanjon kutyát örökbe fogadni, de ha kutyát szeretnél, akkor először az Illatos úton nézz körül! Ha a környezetedben valaki örökbefogadáson gondolkodik, irányítsd az Illatos útra!

Kísérd figyelemmel a bekerülő kutyákat a www.illatosut.hu oldalon, hátha sikerül hazajuttatnod a szomszédod elkóborolt ebét, vagy megtalálod álmaid kutyáját!

Vigyázz a saját kutyádra, hogy ne szaporítsa a befogott ebek számát!

Készülj fel arra, hogy ha a petárda szezonban rémülten rohangáló kutyát találsz, azt el tudd helyezni, amíg megtalálod a gazdáját, mert az Illatos úton nem lesz hely! Évek óta nem fordult elő, hogy ilyen teltházzal induljanak neki a petárda szezonnak.

Ha valaki karácsonyra felelőtlenül meglepetés kiskutyát akar ajándékozni, azt beszéld le róla, mert abból a kölyökből is megmentendő kutya lesz az ünnepek után!

Küldd tovább ezt a hírt, tedd fel a weblapodra, hogy sokakhoz eljusson!

Nem csak az Illatos úton van teltház, a vidéki gyepmesteri telepeken és az állatvédő szervezeteknél a helyzet ugyan ilyen rossz.

2009.11.29 – GYEPMESTERI TEVÉKENYSÉG ORSZÁGOS FELMÉRÉSE

2009 október 16-án valamennyi az Önkormányzati Minisztérium címtárában szereplő email címre kiküldtünk két kérdőívet, melyek célja a kötelező chipezés helyzetésnek felmérése, és a gyepmesteri tevékenység felmérése, a gyepmesteri telepek címének, elérhetőségének összegyűjtése volt.

– 399 email címre nem kézbesíthető a levél.
– 2009 november 29-ig összesen 418 válasz érkezett. Köszönjük mindenkinek, aki válaszolt! Ha olyan település, ahol 70 ember és 17 kutya él válaszolt, akkor talán nem kértünk lehetetlent.
– az önkormányzatok egy része nem tudja mi lenne a feladata, egy részét nem érdekli, döntő többségében nincs rá forrása, vagy a környéken nincs az előírásoknak megfelelő gyepmesteri telep, amivel szerződni lehetne.
– a kötelező chipezés bevezetésének legnagyobb akadálya ott, ahol a szándék meglenne a forráshiány.

Az összegyűjtött adatok a www.m-a-x.hu/onkorm/gyepmester.xls táblázatban olvashatók.

Az alábbi kérdéseket tettük fel, amelyre a választ mostmár nem csak az önkormányzatoktól, de civilektől is szivesen vesszük (kiegészítésként a helyi, vagy közeli állatvédő szervezet elérhetőségeivel együtt) a lelenc@lelenc.hu email címre:

Település neve:
Település irányítószáma:
Megye:

A településen nyilvántartott kutyák száma:
A helyi ebtartási rendelet elérhetősége az interneten:

Közterületen kóborló állat bejelentése:
Közterületen lévő kisállat tetem bejelentése:
Befogott kutyákról információ:

A gyepmesteri tevékenységet ellátja
Cégnév:
Telephely címe:
Telefonszáma:
Weblapja:
Telep nyitvatartási ideje:
Férőhelyek száma:
A telep felügyeletet ellátó állatorvos neve:
Telefonszáma:
Gazdája által megtalált kutya után fizetendő:
Új tulajdonoshoz kerülő kutya után fizetendő:

Kisállat tetemek elszállítását végzi:
Cégnév:
Székhelye:
Telefonszáma:

2008 évi adatok:
Tulajdonos által leadott kutyák száma:
Közterületen befogott kóbor kutyák száma:
Eredeti tulajdonosának visszajuttatott befogott kutyák száma:
Új tulajdonoshoz került kutyák száma:
Elaltatott kutyák száma:
Gyepmesteri tevékenységre fordított összeg:
Tetemek elszállítására, ártalmatlanítására fordított összeg:

A településen kötelező mikrochippel egyedileg megjelölni a kutyákat?
Mennyibe kerül a kutya tulajdonosának a mikrochip beültetés?
Regisztrálják a www.petvetdata.hu adatbázisba az adatokat?
Ha nem kötelező a mikrochip mikorra tervezik kötelezővé tenni?

2009.09.15 – ÁLLATI NAGY BULI TÖRÖKBÁLINTON!

Évek óta követed az Illatos úti eseményeket? Érdekel, hogy megy ez máshol? Gyere el szeptember 18-19-20-án az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. törökbálinti üzletének nyitó bulijára!
A rendezvényre látogatók megismerkedhetnek az Alpha-Vet Kft Állatmentési részlegének munkájával, hogyan, miképpen történik a kóbor állatok begyűjtése. Találkozhattok az állatmentőkkel együtt dolgozó ASKA (Alpha Segítő Kéz Alapítvány) védenceivel, és munkatársaival. Betekintést nyerhettek az alapítvány mindennapjaiba az ebek beérkezéstől, a gazdára találásig.
Találkozhattok a Lelenc Illatos útról mentett kutyáival is, akik meghívást kaptak a rendezvényre. Az ebek mellett állatorvos, kutyakozmetikus, és rengetek szórakoztató program várja az érdeklődőket. A részletes programot megtalálod a www.alphazoo.hu oldalon!

Ha bármelyik napon vállalnál fuvarozást, kutyapesztrálást, hogy minél több Lelences eb jusson el a bulira kérjük az info@lelenc.hu címen, vagy a 30/500-0209 számon jelentkezz!

2009.09.06 – NÉMET JUHÁSZKUTYA MENTÉS

www.nemetjuhaszkutyamentes.hu címen elindítottunk egy oldalt, ahol szeretnénk összegyűjteni az ország területén gazdát kereső német juhászkutyák és típusos keverékeik hirdetéseit, ezzel is javítva az ebek gazdihoz kerülésének esélyeit.

Miért épp a német juhász? Mert rengetegen vannak! A Lelencnél is folyamatosan legalább négy német juhász, vagy keveréke keres gazdát, országosan a számuk megdöbbentő. Várjuk minden szervezettől és ideiglenes befogadótól az adatokat! Az elveszett ebek hirdetésére is van lehetőség.

2009.09.01 – 1%

Megérkezett az értesítés, 20.037.338 Ft az 1% felajánlás. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki bízott bennünk, és adója 1%-ával is támogatja a munkánkat!

2009.08.31 – RETRIEVER RESCUE FAJTAMENTŐ EGYESÜLET

„Örömmel tudatom mindenkivel, hogy bejegyzésre került a RETRIEVER RESCUE FAJTAMENTŐ EGYESÜLET, és a Komárom-Esztergom Megyei Ügyészség jogerőre is emelte az elsőfokú végzést.

A mai napon megnyitottuk bankszámlaszámunkat, és ezzel teljes jogú közhasznú szervezetté váltunk.
Szeretném ez úton megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt pár év folyamán mellénk álltak, akár mint magánszemély, akár mint szervezet, hiszen nélkülük nem jutottunk volna el idáig. Bízunk benne, hogy a jó baráti viszony, és a kölcsönös együttműködés megmarad a jövőben is, mostantól részünkről is önálló szervezeti formában.
Egyesületünk adatai:
RETRIEVER RESCUE FAJTAMENTŐ EGYESÜLET
Nyergesújfalu
számlaszám ( K&H ): 10400140-50515653-53521002
www.retrieverhelp.hu”

Öröm volt együttműködni a csapattal! Természetesen a jó kapcsolat és a közös munka megmarad, csak már önállóan intézhetik a retrieverek ügyet.

2009.05.20 – KUTYABARÁT HÉTVÉGE A MAMMUTBAN!

Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ

Kutyabarát Hétvége

A tavaly útjára indított egyedülálló fővárosi kezdeményezés kiugró sikere alapján az M’art kulturális programsorozat keretében május 22-23-24-én négylábú barátaink ismét lehetőséget kapnak arra, hogy gazdájukkal együtt egy teljes hétvégén keresztül végigjárják a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ emeleteit.

Az üzletközpont a nyugat-európai modell minél sikeresebb meghonosítása érdekében a kutyásokat számos programmal, míg a többieket megerősített biztonsági- és takarító személyzettel várja.”

NEMZETKÖZI KUTYAKIÁLLÍTÁS ÉS ÖRÖKBEFOGADÓ NAP – 2009.05.16

Május 16-án szombaton és 17-én vasárnap naponta 10-17 óráig Nemzetközi Kutyakiállítás lesz Budapesten a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) szoborkertjében.
A kiállítással helyszínén megrendezik a gazdátlan fajtatiszta kutyák örökbefogadó napját is.

2009.05.02 – JÓ BULI VOLT!
Köszönjük mindenkinek, aki ellátogatott a Kertembe ezt a szép napot!

Gazdára váró és gazdis kutyáink is láthatóan jól érezték magukat, begyűjtötték a hódolóktól a simogatást és a sütit.
A rendezvényen készült képeket a Lelenc képtár és RR képtár-akban nézhetitek meg.

SZENZÁCIÓS KUTYAPARÁDÉ A VÁROSLIGETBEN! – 2009.05.01

Süsd meg álmaid sütijét, hozd el, és piknikezz velünk Május 1-én a Kertemben!

Sok szeretettel vár minden érdeklődőt, gazdijelöltet, korábban örökbefogadott kutyáit és gazdájukat a Lelenc Kutyamentő Egyesület, a Retriever Rescue csapata és gazdira váró kutyáik!

PROGRAMOK:

Kutyasimogatás, sétáltatás
Gyerekeknek üvegfestés, buborékfújás, gyurmázás, arcfestés, lufi fújó verseny

Rajzverseny: Rajzold le kedvenc kutyafajtádat!

Kutyaszépségverseny! Szavazz a legszebb lelenc ebre!

Beszélgethetsz állatorvosunkkal, tanácsot kérhetsz a kutyakozmetikustól, megtanulhatod hogyan nevelhetsz okos, ügyes kutyát kedvencedből!

Helyszín: Kertem Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3.
Időpont: 2009. május 1. péntek 11 órától sötétedésig
Térkép: www.kertemfesztival.hu

Információ: 30/5000-209 vagy info@lelenc.hu
Önkéntesek, fuvarosok jelentkezését is várjuk!

A rendezvényt a PERRO kutya- és macskatápok forgalmazója, a Retrieversport Kft támogatja.

2009.03.30 – A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET VÁLASZA A FELVETÉSEINKRE

Megérkezett a (sajnos már megszokott) nesze semmi, fogd meg jól válasz… A megbízott igazgató válasza ITT olvasható.

Megjegyzéseink a válaszhoz, melyet eljuttatunk az illetékes elvtársaknak is:

Tetemek elszállítása
– ha csak az Illatos út rendelkezik megfelelő infrastruktúrával, akkor miként lehetséges, hogy több kerület vállalkozókkal szerződött a tetemek elszállítására?
– az, hogy a feladat a Közterület-felügyeleté nem ok arra, hogy a tetemek szállítását az élő állatok befogását végző személyzet az élő állat szállítására is használt autóval végezze. Kissebb, olcsóbb, kevésbé felszerelt autóval, külön személyzettel, másik telepen is megoldható lenne ez a feladat.

Munkarend
Felhívnánk a tisztelt Igazgató Úr figyelmét, hogy merő spórolásból a gondozókat kivették a köztisztviselői státuszból, jelenleg minimálbérért egyszerű alkalmazottak, ilyen formán a telep munkarendje kapcsán a Ktv.-re hivatkozni csúsztatás.

Az illatosut.hu domain és tárhely a Lelenc Kutyamentő Egyesület „tulajdona”, az oldalon megjelenő tartalomat a Közterület-felügyelet nem korlátozhatja. A Telep működésével kapcsolatos információk, a kutyák adatai a Telep adatszolgáltatása alapján kerülnek fel, amennyiben azt megkapjuk.
A tetemek elszállításával, átvételével kapcsolatban kérésünk ellenére nem kaptunk hivatalos tájékoztatót, azt közöltük, ami a lakosságot érinti.

Egyesületünk non-profit szervezet, a vállalt feladatait a megállapodásnak megfelelően ellátja, illetve folyamatosan túlteljesíti, amikor olyan feladatokat is megold, ami egyébként a Telepen is megoldható lenne, ha a Ktv. alá tartozó dolgozóik azt megoldalndónak találnák. Nézetünk szerint a megállapodás egyetlen pontját haladta túl az idő, 2 év gyakorlás után valóban rutinná vált a bekerülő kutyák mikrochip ellenőrzése.
Lelenc-Közterület-felügyelet megállapodás (a nyilvános megjelenés miatt a személyes adatokat kiszerkesztettük belőle)

2009.03.20 – HÍVJ MEG VACSORÁRA EGY ÁRVA KUTYÁT!

Küldd el SMS-ben a +3691-224-000 telefonszámra azt, hogyLELENCKUTYAK, és árából Te biztosítottad valamelyik Lelenceb aznapi ételét.

Az SMS ára 240 Ft+ÁFA, amely a Lelenc KME-t támogatja, a technikai hátteret Telemédia Kft. biztosítja, helpdesk: 06-1/455-7284.

2009 FEBRUÁR 1-TŐL AZ ILLATOS ÚTON A KISÁLLAT-TETEMEK ÁTVÉTELE DÍJKÖTELES

Hivatalos tájékoztatást az ügyben a mai napig nem kaptunk, de mivel a kérdés a lakosságot is érinti, így közzé tesszük a szóban kapott tájékoztatást.

A lakosságnak a kisállat tetemek leadása továbbra is ingyenes, amennyiben a tetemmel együtt az oltási könyvet is beviszik.

Sokakat felháborított, hogy tetemek szállítására, élő állatok befogására szerződött vállalkozók az Illatos úton a főváros költségére szabadultak meg a tetemektől, az összeszedett keverék kutyáktól, leadott alomnyi kölyköktől. Ebből a szempontból a döntés érthető, és elfogadható. A kivitelezés viszont erősen megkérdőjelezhető minden szempontból.

Jelen pillanatban minden a telepre bekerült tetemet egyenként mérlegelni kell, fel kell cimkézni, átvételi elismervényt, számlát kell kiállítani akár a lakosság, akár állatorvos, akár vállalkozó, akár a Telep autója viszi be, illetve a telepen elhullott, elaltatott állatok tetemével is így kell eljárni.
Az eljárás mindennel együtt legalább 20 percet vesz igénybe, amire hétköznap egy főállású dolgozót foglalkoztatnak, hétvégén ez is az ügyeletes orvos feladata. Hétköznap 3-4 orvos, 5-7 gondozó van szolgálatban, hétvégén 1 orvos és 2 gondozó. Az összes örökbefogadás 70%-a hétvégére esik, a befogott és leadott kutyák száma hétvégén is annyi, mint hétköznap. Kiszámolható, hogy mennyit várakoznak a vevők, a kutyák amiatt, hogy az ügyeletes orvos tetemet vesz át. Az eljárás egészségügyi szempontból is megkérdőjelezhető, hisz a tetemek átvétele után élő állatokkal dolgozik ugyan az az orvos, ugyan abban a ruhában, cipőben.
A mérlegelés a Telep területén a hűtőkamra előtt történik. El lehet képzelni milyen kellemes látvány, és milyen fertőzésforrás amikor a bomló tetemeket rakosgatják, méregetik, cimkézik az udvaron. A mérlegelés előtt a tetemeket többnyire bezsákolva hozták be, és feltünés nélkül letették a hűtőkamrában. A Telep saját kocsiján műanyag tartályba lehetett gyűjteni a tetemeket és ezt egyenesen be lehetett vinni a hűtőkamrába.

Az 5 év alatt, mióta a Teleppel együttműködve üzemeltetjük a weblapot, és mentjük a telepről a kutyákat sok mindennel nem értettünk egyet, de igyekeztünk ezt párbeszéddel, vagy hivatalos úton rendezni. Ez az ügy kiverte a biztosítékot!
Szeretnénk azt látni, hogy az ÉLŐ kutyákra ennyi figyelmet fordítanak, hogy a Telep 20 évvel a rendszerváltás után levetkőzi a szocializmusből örökölt beidegződéseket, és az adófizetők pénzéből korszerűen, hatékonyan működik: az örökbefogadókkal szolgálatkész, udvarias, a felelőtlen kutyaelhagyókkal, állatkínzókkal szemben hatóságként fellép, a kutyákat érző lényként kezelik, szakszerűen, gondosan ellátják.
Javaslataink a következők:

– A tetemek átvételét, begyűjtését ki kellene szervezni a Telepről. A kerületeket kötelezni kell, hogy hozzák nyilvánosságra a területükön ezzel megbízott cég elérhetőségét, nyitvatartási idejét. A szerződött vállalkozók által begyűjtött tetemekről azonosításra alkalmas, nyilvános listát készítsenek ugyan úgy, ahogy ez az Illatos úton működik.
Ésszerűtlen, hogy a Telepen veszik át a tetemeket, miközben a megsemmisitést végző cég 100 méternyire van a Teleptől.
Vállaljuk, hogy a szerződött cégek elérhetőségét ezen a weboldalon elérhetővé tesszük.

– A telepről új gazdához juttatott kutyák árát fel kellene emelni 5.000 Ft-ra, amely tartalmazná az ebek veszettség- és kombinált oltását, valamint a regisztrált mikrochipet.
A fertőző betegségek elleni védekezés eredményesnek bizonyult, nem szabad ennek a kérdésnek a mindenkori költségvetés tárgyának lenni, folyamatosan biztosítani kell a fedezetet az oltóanyagra. A chipezés eredménye is vitathatatlan, a bekerült chipes kutyák azonnali hazajuttatása, vagy a tulajdonos lemondásával eladhatóvá válása helyet, és költséget takarít meg.
Jelen pillanatban a Telepnek nincs módja megtagadni a kutyák eladását, így az eladott állatok több mint 10%-a felelőtlen emberek kezébe kerül, kölyök kutyákkal koldulhatnak, nagytestű kutyák láncon hajléktalan tanyát őriztethetnek, az állatvédő szervezetek meg begyűjthetik a húsvéti szünetre játéknak, vagy lukas keritésű ház örzésére olcsón megvásárolt, majd kidobott, elhagyott, elhanyagolt kutyákat.
Az áremeléssel egyidejűleg fel kellene hatalmazni a mindenkori ügyeletes állatorvost, hogy megtagadhassa kutya kiadását nyilvánvalóan a kutya tartására alkalmatlan személyeknek, amennyiben a gondozó ezt jelzi, vagy ő maga indokoltnak látja.
Ugyanakkor kötelezni kell a mindenkori ügyeletes állatorvost, hogy a vevőket tájékoztassa az előforduló betegségekről, a kiválasztott kutya koráról, egészségi állapotáról, különös tekintettel a kölyök kutyáknál fellépő és a Telepen nem megelőzhető fertőző betegségekről.

– A saját gazdájuk által megtalált kutyákat amennyiben még nem rendelkeznek mikrochippel legyen kötelező a tulajdonos költségére bechipezni.
Életszerűtlen azt elvárni, hogy a nótorius kutyaelhagyok önszántukból elviszik bechipezni a kutyájukat, igy a kutya végtelen alkalommal kerülhet úgy utcára, hogy nem hazajuttatható, a tulajdonos nem vonható felelősségre, a kutya a Telepre kerülve nem azonosítható, tehát újra és újra beoltják, tárolják, etetik…

– A tulajdonos kérésére történő altatás díját mérsékelni kellene, ezzel egyidőben minimális kiszállási díj mellett vissza kellene állítani a háznál történő altatás intézményét.
Nem lehet elnézni, hogy szenved, vagy utcára kerül sok beteg, idős kutya, akiknek a gazdája nem tudja a piaci árat megfizetni az altatásért. Nem lehet elnézni, hogy idős, beteg, rémült állatokat a befogó autóban órákig utaztatnak, majd sokkosan, gazdájától elszakítva altatják el.
Az altatás magas díja miatt havonta több idős, vagy krónikus beteg kutyát adnak le a talajdonosok, sokszor a költségektől tartva azt állítva, hogy találták a kutyát. Ilyen esetben a kutyákat beoltják, és napokig, hetekig tartják abban a reményben, hogy megkerül a gazdája, vagy örökbe fogadják, miközben egészséges fiatal kutyákat kell helyhiány esetén elaltatni.

– A telep bejáratánál, a két kapu között ki kell alakítani 5-6 kennelt, ahol biztonságosan megoldható a lakosság által közterületen befogott kutyák 24 órában történő átvétele.
Jelenleg befogott kutyát személyesen csak nyitvatartási időben lehet beadni, ezen kivül vagy tetemes költségért kihívják a Telep befogó autóját, vagy szélnek eresztik a talált kutyát, ami balesetveszélyes, és idővel úgyis a Telep feladata lesz a befogása.

– A Telep működését kell az elvárásokhoz igazítani, nem pedig fordítva. Az adófizetők joggal várják el, hogy akár vevőként, akár a kutyájukat keresve fordulnak a Telephez udvarias, készséges, szakszerű szolgáltatást kapjanak, ugyanakkor a kutyájukat nem megfelelően tartókkal, a kutyát kidobókkal, 5-6 hetes kölyköket alomszám leadokkal szemben hatóságként lépjenek fel, a telepre bekerült kutyákkal szakszerűen, a jó gazda gondosságával bánjanak.
Jelen pillanatban a Telepen az orvosok, és az adminisztratív dolgozók székükből kirobbanthatatlan köztisztviselők, miközben a munka dandárját végző gondozók nem azok, igy sem rendes fizetést nem kapnak, sem a szakképzettség – hovatovább az irni tudás sem – feltétel a munkakör betöltéséhez.
A Telep működését alapjaiban kell megváltoztatni. Köztisztviselői státuszban legfeljebb 2 orvost kellene foglalkoztatni, akik hatósági feladatot látnak el. A Közterület-felügyelettel párhuzamosan működő feladatokat – gazdasági vezető, karbantartó,… – optimalizálni lehetne. A felszabaduló források és a státuszok felszámolása lehetővé tennék, hogy megfelelő számú, megfelelő szakképzettségű, a kutyákat szerető, elkötelezett, udvarias, felelős orvost és gondozót alkalmazzanak. Több, jobban felkészült emberrel, ésszerűbb szolgálati beosztással hétvégére és ünnepnapokra is megfelelő számú személyzetet lehetne biztosítani, a megnövekedett igények kiszolgálására.
A szükséges orvosi létszámot határozott idejű szerződésekkel be lehetne tölteni kezdő állatorvosokkal, akik elkötelezettek, tettre készek, állatszeretők, és a tapasztalatszerzés érdekében hajlandók vállalni a feladatot. Igy talán elérhető lenne, hogy nem a szakképzetlen gondozóknak, vagy a Telepre bejáró állatvédőknek kellene a sérüléseket, betegségeket diagnosztizálni, mindíg lenne kapacitás bekötni egy infúziót, lekezelni egy sérülést, röntgent készíteni.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a fent leírtakkal nem leszünk minden fórumon népszerűek, de szükségesnek láttuk megosztani a tapasztalatainkat mindenkivel, akit a Telep működése, működtetése érint, és erre ez az oldal a legalkalmasabb.
Sok kissebb problémát, ötletet, amelyeket a Telep saját hatáskörében el lehetett intézni már felvetettük, megoldódtak, működnek. A fenti problémákat magasabb szinten kellene mérlegelni, megoldani.

Mi nem csupán igényeket támasztunk, hanem évek óta törekszünk a problémák megoldására. 5 éve igyekszünk egy korszerű, hatékony állatvédelemi munkát meghonosítani. Egyesületünk kizárólag civilek adományaiból, és 1%-os felajánlásaiból menti a legrászorultabb kutyákat, azokat ellenőrzött helyre, chippel ellátva, ha állapotuk megengedi ivartalanítva adjuk gazdához. Segítséget nyújtunk a civileknek és más állatvédő szervezeteknek is az elveszett-talált kutyák hazajuttatásában, ennek érdekében nyilvános fórumot tartunk fent www.elvesztem.hu címen.
Terveink közt szerepel a www.illatosut.hu oldalnak a bővítése is. Amennyiben erről megegyezés születne a Telep és a budapesti állatvédő szervezetek között, akkor a www.illatosut.hu címen, de külön menüpont alatt felkerülhetne minden szervezettől az összes talált kutya. Egy ilyen központi portál nem csak a kutyájukat keresőknek lenne hasznos, de a gyorsan hazakerülő kutya kevesebbe kerül a szervezeteknek, és kapacitásokat szabadít fel.

Arról, hogy az önkormányzatok, az állatvédő szervezetek és a gyepmesteri telepek jogait és kötelezettségeit törvényi szinten egységesen szabályozzák, a törvény betartását megfelelően ellenőrizzék, hogy kötelező legyen a chipezés, a nem tenyésztési céllal tartott kutyák és macskák ivartalanítása egy későbbi évtizedben álmodozunk, de az állatvédelmi törvény betartatását nem bánnánk akár azonnal. Nem vagyunk telhetetlenek 🙂

Akinek a fentiekkel kapcsolatban kérdése, véleménye van, azt várjuk szeretettel a fórum Illatos út topicjában.

(Ez a szösszenet eredetileg a www.illatosut.hu oldalon volt olvasható, de a Telepvezető kérésére lekerült onnan.)

2009.01.10 – JÓL VIGYÁZTUNK RÁJUK!

Az évek óta rendszeresen folytatott kampányolás eredményeként lényegesen kevesebb kutya ment világgá szilveszterkor.

A civil összefogásnak köszönhetően a kóborlók zöme ideiglenes befogadóknál, biztonságban várhatta míg összefutottak a szálak és hazakerülhetett. Az áldozatok száma is csökkent, mert az esetek többségében akadt valaki, aki megállt, összeszedte, időben orvoshoz juttatta a sérülteket.
Köszönjük mindenkinek, aki a munkából kivette a részét!

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Megosztom, hogy segítsek!