mikrochip kerulhet„Annak érdekében, hogy a gazdájuk által megtalált, mikrochippel meg nem jelölt kutyák a továbbiakban egyedi azonosítóval rendelkezzenek, a Lelenc KME vállalja, hogy lehetőségeihez mérten biztosítja a mikrochippet a gazdájuk által megtalált kutyáknak, míg magasabb jogszabály vagy a Fővárosi Közgyűlés rendelete nyomán a Telepnek ezeknek a kutyáknak a chipezése nem feladata.

A Telep tájékoztatja az eb tulajdonosát arról, hogy lehetősége van ingyenesen bechipeztetni az ebet, és ennek előnyeiről. Amennyiben ehhez a tulajdonos hozzájárul, a Telep munkatársa beülteti és regisztrálja a chipet.”

Az Illatos úti kutyákat először a Bayer Hungária Kft. támogatásával örökbefogadási akciók keretében látták el mikrochippel. A mikrochip előnyeit látva, Egyesületünk gyűjtést kezdeményezett, hogy ne csak alkalmanként párszáz kutya kaphasson chipet, hanem 2007-ben minden kutya chippel ellátva kerülhessen ki. Az akcióhoz csatlakozott a Bayer Hungária Kft. azzal, hogy kedvezményes áron adták el a chipeket, valamint a Fővárosi Közterület-felügyelet is, azzal, hogy chipek felét ők vásárolták, a Magyar Állatorvosi Kamara pedig a mikrochipek ingyenes regisztrációját biztosította. Mivel Egyesületünk évi 2500 chipet nem tudott volna folyamatosan biztosítani, így beletörődtünk, hogy az akcióban csak az új gazdához kerülő ebek kapnak chipet. Megérte az alku, mert a Közterület-felügyelet a következő években is folytatta a chipezést, és a Közgyűlés az SZMSZ-ben is deklarálta a gazdához juttatott kutyák mikrochippel történő egyedi megjelölését. Ha nem tették volna, ez a kérdés akkor is rendeződött volna, mert 2010. július 1-jétől Kormányrendelet írja elő az új tulajdonoshoz kerülő kutyák kötelező chipezését, bár a 41/2010. (II.26.) rendelet egyik nagy hibája, hogy csak a kötelező chipezést írja elő, a chip regisztrációját nem teszi kötelezővé.

Minden évben kértük, hogy az SZMSZ módosításakor gondoljanak a gazdájuk által megtalált kutyák chipezésére, emeljék meg a chip bekerülési árával a szolgáltatási díjat, de tegyék kötelezővé a hazakerülő kutyák chipezését. Ez a mai napig nem történt meg, csak a hatósági megfigyelés alá vont kutyák esetében, mert ezt a 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet 17.§ 3. pont kötelezővé teszi. (A hatósági megfigyelés alá vont kutyák az oltásról viszont nem rendelkezik az SZMSZ, pedig azt is előírja a rendelet.)
Nem titkolt célunk, hogy erre felhívjuk a most megválasztott városvezetés figyelmét.
Ha idén sem járunk sikerrel, akkor folyamatosan az adományokból biztosítjuk ezeknek a kutyáknak a chipet. A rendelkezésre álló adatok alapján, éves szinten 300 mikrochipre van szükség, de papírforma szerint ennek a számnak csökkennie kell, mert elvileg július óta már minden új gazdához kerülő kutyát el kellene látni mikrochippel, és egyre több kerületben lesz kötelező a meglévő kutyák chipezése is.
Nem azt mérlegeljük, hogy a gazdi megérdemli-e az ajándék chipet, mi a kutya érdekeit tartjuk szem előtt. A kutyának az az érdeke, hogy ha jó helyen van, akkor hazajusson, ha pedig folyton utcára kerül, akkor el lehessen járni a gazdája ellen, és a kutyát biztonságba lehessen helyezni. Ennek alapvető feltétele, hogy a kutya azonosítható legyen regisztrált mikrochippel.

Szeptember 28-án átadtuk az első 30 chipet, és októberben beszerezzük a következő évre szükséges további 300 chipet. Amennyiben akciónk sikerrel jár, és a chipekre nem lesz szükség az Illatos úton, akkor azokat átadjuk arra rászoruló vidéki menhelyeknek, állatvédő szervezeteknek.

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Megosztom, hogy segítsek!